Goede naming conventions zorgen voor overzicht, snellere campagne analyses en maken samenwerken makkelijker. Hoewel een campagnenaam op zich geen enkele invloed heeft op performance, kan het campagne management makkelijker maken en business inzichten opleveren. Hoe je naming conventions toepast en waar ze voor gebruikt worden lees je in deze blog.
De voordelen van goede naming conventions
Goede naming conventions maken campagnes overzichtelijk voor jezelf en je collega’s. De campagnenaam vertelt je waar de campagne over gaat en wat de doelstelling is. Uniforme naming conventions maken het makkelijker om het werk van je collega over te nemen, als die onverhoopt ziek is en geen tijd heeft gehad om een overdracht te doen. Ook als het gaat om campagne analyses zijn naming conventions handig. Ze maken het mogelijk om performance van tactieken over campagnes heen te vergelijken, leveren een tijdsbesparing op en maken het makkelijker om fouten op te sporen.
Waar kun je naming conventions toepassen?
Iedere online marketingspecialist gebruikt zijn eigen naming conventions. De search specialist optimaliseert deze voor Search Ads, de display specialist voor DV360 en de social specialist voor Facebook en Instagram. In een ideale wereld overleggen ze met elkaar om consistentie aan te brengen, bijvoorbeeld in het gebruik van UTM-codes voor Google Analytics.
Verschillende plekken en niveau’s
Naamgeving kan dus op verschillende plekken en niveaus. Een naam op creatieniveau moet aanvullend of verdiepend zijn op een campagnenaam.
1 – Campagnenaam
Je start met een campagnenaam die over alle platformen gelijk is. Deze kan bijvoorbeeld een tijdsindicatie bevatten en een actie die op dat moment loopt en het type campagne en doelstelling: awareness, performance of activatie. Bijvoorbeeld: awareness_kerst_2020_5eurokorting
2 – Kanaal of platform
GA, GTM, DV360, CM, SA360.
3 – Advertentiegroepen of line items
Idealiter splits je campagnetargeting op in verschillende line items op advertentiegroepen. Doe je dit in meerdere campagnes en gebruik je dezelfde naming conventions, dan kun je de targeting later over meerdere campagnes met elkaar vergelijken.
4 – Creatie
Naming conventions op creatie niveau zijn ideaal voor het analyseren van A/B tests en campagne boodschappen. Neem altijd een beschrijving op in de creatienaam als je een A/B test opzet, dus niet alleen creatie_a en creatie_b, maar vertel wat er precies anders is aan creatie a en b. Heeft de ene een blauwe button en de andere een rode? Zet dat erin, dan hoef je later niet terug te kijken om te bepalen wat creatie a of b was. Dit maakt het bovendien makkelijker om na afloop van meerdere campagnes de gebruikte call-to-action te analyseren. Doet de rode button het altijd beter dan de blauwe? Dan kun je dit opnemen als learning voor toekomstige campagnes.
5 – Audiences
Audiences die gebruikt worden door verschillende specialisten kunnen uit verschillende platformen komen. Denk aan een DMP, Google Analytics tags, Google Ads tags, social tags of Campaign Manager Floodlights. Neem in de naamgeving van je audience altijd op:
-
Uit welk platform de audience komt
-
Op welke pagina hij is samengesteld
-
Hoelang een cookie in de audience blijft
Bepaal met de business wat je wil meten
Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er veel verschillende plekken om naamgeving vast te leggen. Dat brengt een hoop mogelijkheden met zich mee, maar kan ook overweldigend zijn. Je kunt alles meten, maar wat heb je echt nodig? Een online marketing specialist wil iets anders weten dan de CEO. Hoe je tot de beste strategie komt voor naming conventions die passen bij jouw bedrijf lees je in dit blog.
Dashboarding en diepgaandere analyses
Consistente naamgeving is noodzakelijk om advertentieresultaten inzichtelijk te maken in de vorm van een dashboard. Bij het gebruik van queries in Ads Data Hub is het belangrijk om bepaalde informatie uit elkaar te kunnen trekken waar je op wil vergelijken.
1 – Blijf consistent
De allerbelangrijkste, maar niet altijd de makkelijkste: zorg dat je consistent blijft. Een simpele typefout in een campagnenaam kan er al voor zorgen dat je filter niet meer werkt en je data mist in je analyses. Maak je gebruik van Google Ads of Search Ads 360 dan heb je de mogelijkheid om je campagnes automatisch te voorzien van tagging voor Analytics. Veel specialisten maken daar gebruik van omdat het fouten voorkomt.
Voor DV360, CM360 en GA ben je flexibel om je eigen naming conventions te bedenken. De beste manier om te zorgen voor consistentie is het gebruik van een naming convention generator of taxonomy builder. Een naming convention generator bestaat uit verschillende dropdowns waar je een keuze maakt uit alle opties die samen de campagne- of placementnaam vormen. Bij zo’n naming convention generator behoort een guideline zodat iedereen tot dezelfde naam komt.
“Fouten in naming conventions kunnen in sommige systemen met terugwerkende kracht worden aangepast, zoals in CM360. Fouten in naming conventions in UTM codes voor Google Analytics zijn lastiger. GA4 biedt de mogelijkheid om data aan te passen en zo weer netjes te structureren.”
2 – Beperk de informatie
Alle informatie die je uit rapportages kunt halen, zoals device of creative size hoef je niet in je naming conventions te stoppen. Zo blijven je naming conventions overzichtelijk en niet te lang. Check voor het samenstellen van je naming conventions welke filters er in de interface bestaan en op welke variabelen je in je rapportage onderscheid kunt maken. Als er een creative size filter bestaat, hoef je die niet aan te geven in je naming conventions voor je creatie. Ook device targeting hoef je om die reden niet mee te geven.
“Beperk de informatie in je naming conventions en zorg dat ze goed omschrijven wat je wil vertellen”
3 – Gebruik hoofdletters of kleine letters
Zowel Google Analytics, Search Ads en Campaign Manager zijn hoofdlettergevoelig. Voorkom dubbele rijen met resultaten die eigenlijk over hetzelfde topic gaan door te kiezen voor hoofdletters of kleine letters.
4 – Vermijd spaties maar gebruik koppeltekens en underscores
Spaties zijn niet alleen lastig te zien, ze zijn ook foutgevoelig als je er per ongeluk twee gebruikt. Speciale karakters vermijd je altijd in naming conventions. De meeste online marketingspecialisten gebruiken daarom underscores om bepaalde onderdelen van naming conventions van elkaar te scheiden. Bestaat een onderdeel uit meerdere woorden, gebruik dan een koppelteken. Bijvoorbeeld:
R_NL_TWINGO_AO_DISPLAY_L-A-L_CONFIGURATOR_IAB_RON
“Door hetzelfde splitsingsteken te gebruiken tussen de verschillende onderdelen van de naam, maak je het mogelijk om deze te splitsen in excel voor campagne analyses.”
5 – Gebruik afkortingen
In sommige systemen heb je te maken met een maximum aantal tekens voor ze worden afgekapt in de interface. Om de belangrijkste informatie zichtbaar te houden kun je werken met afkortingen. In bovenstaand voorbeeld staat de R voor Renault, de NL voor Nederland en AO voor always-on. Andere veel gebruikte afkortingen zijn:
-
L-A-L (look-a-like)
-
IAB (een combinatie van veel voorkomende advertentieformaten).
-
BB (Billboard)
-
HPA (Half page ad)
-
RON (Run of Network
-
ROS (Run of Site)
-
ROC (Run of Channel)
Breng de data samen in een dashboard
Het inrichten van een goede naming conventions structuur is eigenlijk nog maar het begin. Zodra de eerste data binnen komt kun je gaan spelen met de data. Hak de data in verschillende losse dimensies en combineer ze om tot nieuwe inzichten te komen voor jouw business. Doe consistente analyses om ook over tijd te analyseren wat de impact is van veranderingen.
Meer informatie
Wil je aan de slag met naming conventions voor jouw campagnes, per kanaal of overkoepelend? Omni biedt een taxonomy builder app waar alle specialisten gebruik van kunnen maken. Zo creëer je uniforme naming conventions. Neem contact op met onze specialist voor meer informatie en om de mogelijkheden te bespreken. We denken graag met je mee in een vrijblijvend gesprek
Nieuwsgierig?
We komen graag met u in contact om te kijken wat voor u kunnen betekenen.